Thursday, October 28, 2010

1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ


За поредна година Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ обявява 1 ноември за

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

От 10 - 14 часа посетителите ще могат да разгледат свободно читалните, каталозите и специалните сбирки, да получат информация как да ползват услугите и информацията на Библиотеката.

Saturday, March 6, 2010

Из Мала Азия - 110 г. след В. Кънчов


афиш на изложбатаОт 17 март в централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” можете да разгледате изложбата “Из Мала Азия - 110 г. след Васил Кънчов”. Акцент са материалите, събрани по време на теренно проучване в Северозападен Анадол през 2009 г. в рамките на научноизследователския проект “Културно-историческо и езиково наследство на Съседна България”. Автори на изложбата са участниците в експедицията - Стоян Шиваров, Константин Панайотов и Георги Зеленгора. Вход свободен. Заповядайте!

Wednesday, October 28, 2009

1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

flags_bg.gif
Както всяка година, на 1 ноември Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ обявява

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

От 10-14 часа посетителите ще могат да разгледат свободно изложбата, посветена на 175-годишнината от рождението на Любен Каравелов, да разгледат читалните, каталозите и специалните сбирки, да получат информация как да ползват услугите и информацията на Библиотеката.

В отдел “Ориенталски сбирки” ви очакваме, заповядайте!

Thursday, January 29, 2009

Заповядайте на изложбата

flags_bg.gif

Народна библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” ви кани на изложбата “Дигитални Архиви Популяризиране Изучаване и Съхранение - един реализиран проект”

2 февруари (понеделник) 2009 г., 11:30 часа
Народна библиотека, Централно фоайе

Снимков материал от откриването на изложбата може да намерите тук.

Имате възможност да разгледате експозицията до края на месец февруари.

Tuesday, January 20, 2009

Изложба за проект “ДАПИС”

flags_bg.gif
Народна библиотека представя изложба, посветена на резултатите от проект “Дигитални архиви и документи: популяризиране, изследване, съхранение /ДАПИС/”, финансиран по програма на Министерството на образованието и науката на Р. България. Акцент ще бъдат реставрираните и дигитализирани документи от специалните сбирки, където водещо място имат документите на османотурски език на отдел “Ориенталски сбирки”. Екипът, реализирал и участвал активно през двете години на проекта, също ще бъде представен. Координатор на проекта, спечелил финансиране по кункурс „ПРОУЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ КАТО
ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО И СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ ЗА ТЯХНОТО СЪХРАНЕНИЕ” е Проф. Стоянка Кендерова, ръководител на отдел “Ориенталски сбирки”.

Изложбата е обявена за на 2-ри февруари 2006 г. в Централно фоайе на НБКМ, но поради изявеното желание за присъствие от редица официални лица от Министерството на на образованието и науката и от други висши държавни институции, началният час все още не е определен.

1036702075_m.JPG 88300780_m.JPG

На снимката вляво са всички колеги, взели участие в проект “ДАПИС”, а на тази вдясно са османистите Севдийе Али и Стоян Шиваров.